KANAL TOKAT, ÇEVRE DOSTU PROJELERDEN BİRİSİDİR

13.10.2017
1020 kez OkunmuÅŸtur.

Tokat Belediye BaÅŸkanı Eyüp EroÄŸlu, Tokat`ta sosyal hayata, ekonomiye ve turizme katkı saÄŸlamasını hedefledikleri Kanal Tokat projesinin çevre dostu bir proje olduÄŸunu söyledi

    Kanal Tokat Projesi ile ilgili son günlerde bazı basın çevrelerince çevreci bir proje olmadığı, ırmağın doÄŸal akışına zarar verdiÄŸine dair çıkan haberleri Tokat Belediye BaÅŸkanı Av. Eyüp EroÄŸlu’na sorduk.

    Tokat Belediye BaÅŸkanı konu ile ilgili ÅŸu açıklamaları yaptı:

    Kanal Tokat Projemizi uzun ve meÅŸakkatli bir hazırlık safhasından sonra baÅŸlattık. Proje baÅŸlamadan DSİ Bölge MüdürlüÄŸü önümüze 30’a yakın unsur koydular. Bu unsurlar sel, deprem, yeraltı su seviyesi gibi daha birçok konuyu kapsamakta idi. Bizlerde tek tek bu unsurları ele alarak proje iznini aldık.

   DeÄŸerli Basın Mensupları; geliÅŸen çağımızda böyle vizyon projenin çevreye zarar vermesi kesinlikle söz konusu olamaz, devlet buna müsaade etmez. Biz de böyle bir iÅŸin altına asla girmeyiz.

  Proje  kapsamında 1,5 Km alanda sahanın membranla kaplanmasındaki amaç lastik bent ile yükseltilecek su seviyesinin yeraltı su seviyesini yükseltmesini önleme amaçlıdır. Yapılan imalat lokal olarak yapılmıştır. Irmağın her iki yakasındaki yeraltı suyunun yapılan etüt ve proje çalışmaları sırasında ırmak yatağından beslenmediÄŸi tespit edilmiÅŸtir. Irmak yatağındaki kot düÅŸüklüÄŸü ve yamaçlardaki eÄŸim düÅŸünüldüÄŸünde bunun mümkün olmadığı uzmanlarca da tespit edilmiÅŸtir. Yani ırmak yatağından yeraltı suyuna dışa doÄŸru beslenme söz konusu deÄŸildir.

Çevreden gelen yeraltı sularının ırmaÄŸa giriÅŸ yapamaması dolayısıyla bundan dolayı yeraltı su seviyesinin yükseldiÄŸi iddiası da doÄŸru deÄŸildir. Çevreden gelen yeraltı sularının doÄŸal akışını saÄŸlamak amacıyla projenin saÄŸ ve solunda ırmak taban kotunun altına giden kolektörlerin çevresi kumlu, çakıllı malzeme ile doldurularak doÄŸal drenaj saÄŸlayacak ÅŸekilde imalatı yapılmıştır. Yani burada da ırmak yatağına giriÅŸi düÅŸünülen yeraltı sularına doÄŸal akış kanalı düzenlenmiÅŸ olup, ekosistem korunmuÅŸtur. Proje yapımı sırasında bir tane aÄŸaç kesilmemiÅŸ olup, yaptırdığımız rekreasyon projesinde ırmağın her iki yakasında yeÅŸilin daha da artırılması hedeflenmiÅŸtir.

Bütün bu teknik mevzular DSİ ile paylaşılmış teknik rapor ve projelerin onayı DSİ’den alındıktan sonra iÅŸlemler yapılmıştır.

DeÄŸerli Basın Mensupları; eski ismi ile ÇaÄŸgölü diye isimlendirilen alanda birkaç iÅŸ yerinin bodrum katlarında normalin üstünde su yükselmesi yaÅŸandığı, bu sorunun projemizden kaynaklandığı söylenmektedir. Bunu asla kabul etmiyoruz.

Konu ile ilgili diÄŸer muhatap DSİ MüdürlüÄŸümüzle de yaptığımız teknik toplantı ile ne DSİ ne de bizim yaptığımız çalışmaların yeraltı su seviyesini bir anda bu kadar yükseltemeyeceÄŸi mühendisler ve teknik bilgilendirme ile ifade edildi. Kanal Tokat Proje alanının çevresinde alınan teknik tedbirler ve yeraltı suyunu besleyecek havzanın darlığı göz önüne alındığında burada böyle bir yeraltı su seviyesi yükselmesine sebebiyet verebilecek bir durumun oluÅŸamayacağı teknik uzmanlar tarafından da belirtildi.

Irmağın diÄŸer yakasında iÅŸyerleri ve yerleÅŸim alanlarında böyle bir durum yaÅŸanmazken sol tarafta birkaç iÅŸyerinin bodrum katlarında yeraltı suyunun yükselmesini Kanal Tokat’a baÄŸlamak teknik olarak mümkün deÄŸildir.

    MaÄŸduriyet yaÅŸayan iÅŸyeri sahipleriyle DSİ ve Belediyemiz teknik personeliyle yaptığımız toplantı ve proje bilgilendirmesinde; olayın ne Kanal Tokat ne de DSİ’nin ırmak yatağında baÅŸlattığı tahkimat’tan kaynaklanmadığı ortaya konulmuÅŸtur. Sorunun sebebiyet tarafı olmamamıza raÄŸmen iÅŸyeri sahiplerinin beklentilerini karşılamak için, talepleri dinlenmiÅŸ ve sorunu çözmek için ırmak yatağında DSİ tarafından biriktirilen kum, çakıl birikintileri Belediyemizin de desteÄŸi ile alınmaya baÅŸlanmıştır.

   DSİ Müdürümüz yaptıkları çalışma ile ırmak taban topuk alanını daha da düÅŸürdüklerini bunun da yeraltı su seviyesini biraz daha aÅŸağıya çekeceÄŸini ifade etti. Yine bulunduÄŸumuz mevsim itibariyle yeraltı su seviyesinin yeryüzünden en alçak seviyesinin yaÅŸandığı bir mevsimde olduÄŸumuzu da açıkladı. İşyerlerinin bulunduÄŸu sahanın (eski ismi ile ÇaÄŸgölü) eski bir bataklık alan olmasından dolayı doÄŸal su akışına havza oluÅŸturabileceÄŸini söyledi.

  Sol Sahil Sulama Kanalından yeraltı suyuna kaçak olup olmadığını gözlemlemek için kanalın suyu kesilip yine Almus Barajı kapakları kapatılarak ırmaktaki su seviyesi düÅŸürülüp yeraltı su seviyesi kontrol edildi. Jeologlar bu bölgede yeraltı su seviyesinin daima bu seviyelerde bulunmasının yapıdan dolayı normal olduÄŸunu belirttiler.

  DiÄŸer bir konu ise canlı hayatının olumsuz etkilenmemesi için ana gövde üzerinde balık geçidi her türlü canlının set içerisine giriÅŸ ve çıkış yapacağı ÅŸekilde tasarlanmıştır. Böylece doÄŸal hayat bent ile kesilmemiÅŸ doÄŸal hayat korunmuÅŸ, ekosistem muhafaza edilmiÅŸtir. Su tutulurken de setten sonraki canlı hayatı korunarak su tamamen kesilmeden yavaÅŸ yavaÅŸ su tutulabilmesi tasarlanmıştır. Kaldı ki seddin üstünden akacak su ÅŸelalesi suyu oksijenle buluÅŸturacağı için canlı hayatına katkı da saÄŸlayacaktır.

   DeÄŸerli Basın Mensupları; Kanal Tokat, Tokat’ın çevreci kalbi olarak, sosyal hayatımıza ve Tokat ekonomisine, turizmine büyük katkılar saÄŸlayacaktır. Biz yaptığımız bütün projeleri halkımızın onayını alarak gerçekleÅŸtirdik. Bu proje Tokat halkının umutla beklediÄŸi halka mal olmuÅŸ bir projedir. Her ÅŸey daha güzel bir Tokat için. Bize bu fırsatı verdiÄŸiniz için teÅŸekkür ederim.

FACEBOOK YORUMLARI
Eklenme Tarihi : 13.10.2017
Güncelleme Tarihi : 13.10.2017