Tokat İdare Mahkemesi TOGÜ ye “Ödeyin” dedi.
EÄŸitim Bir Sen Tokat 1 No’lu Åžube BaÅŸkanı Åžaban Ceylan, TOGÜ’den öÄŸretmenlerin haklarını talep ettiklerini ifade etti.
Ceylan, açıklamasına ÅŸöyle devam etti.
“TOGÜ öÄŸrencileri pedagojik formasyon almak için gerekli ücreti üniversiteye ödeyip sistemden faydalanmakta. MEB protokolüne göre de görev alanların ücretleri bu hesaptan ödenmekte.
MEB’e baÄŸlı kurumların idareci ve rehber öÄŸretmenleri TOGÜ tarafından staj için gönderilen öÄŸrencilerin eÄŸitimlerini vermektedir.
Staj eÄŸitimleri 13 Mart-2020 tarihine kadar 3 hafta devam etti. Pandemi nedeniyle kalan 9 hafta öÄŸrenciler lehine yapılmış sayıldı. ÖÄŸretim görevlileri, idareciler ve rehber öÄŸretmenler sistem üzerinden usulünce süreci mayıs ayına kadar sürdürüp sonuçlandırdı. EksiÄŸi olanlar TOGÜ tarafından uyarılarak tamamlanması istendi ve gerekli evraklar düzenlenerek takipler saÄŸlandı. Buraya kadar iÅŸler yolunda gitti. CumhurbaÅŸkanlığı genelgesine göre tüm dersler yapılmış sayılacak ve görevlilerin ücretleri ödenecekti. TOGÜ üniversite öÄŸretim görevlilerine 12 haftalık ücretlerini öderken okul idarecilerimiz ve öÄŸretmenlerimize sadece üç haftalık kısmını ödedi. Kalan dokuz haftalık ödemeyi yapmadı.
Yanlış bir karar vererek maÄŸduriyet oluÅŸturdu. ÖÄŸretmenlerimizin suçu neydi ?
Ödemelerin yapılması talebiyle önce görüÅŸtük sonra yazı yazdık.
TOGÜ olumsuz cevapladı. Devamında konu sendikamız Hukuk birimi tarafından deÄŸerlendirilmiÅŸ ve maÄŸdur üyemiz adına Tokat İdare Mahkemesine dava açılmıştır.
Tokat İdare Mahkemesinin 2020/954 Esas sayılı davamız, 2577 sayılı Kanunun 45/1. Maddesi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere kesin olarak 01/10/2021 tarihli kararla lehimize sonuçlanmıştır.
“Okul Deneyimi ve ÖÄŸretmenlik Uygulaması” ücretlerinin TOGÜ bünyesinde çalışan eÄŸitimcilere ödendiÄŸi gibi MEB’e baÄŸlı tüm idareci ve öÄŸretmenlerimize de ödenmesi hakkaniyet gereÄŸi olup, lehimize sonuçlanan davanın ışığında İlimizin saygın bir kurumu olan TOGÜ sürekli iÅŸbirliÄŸi yaptığı öÄŸretmenlerin bu haklarını iade etmesi gerekmekte.
Davasını açtık, haklı bulunduk. TOGÜ verdiÄŸi yanlış kararla hem öÄŸretmenin hak ediÅŸini hem de 2.500 TL mahkeme masraflarını ödemek zorunda. Bu devletin imkânlarının heba edilmemesi gerekir.
Tüm maÄŸdur eÄŸitim çalışanlarımız adına dava açsaydık TOGÜ harç, Posta ve vekalet ücreti olarak 200-300 bin TL ödeyecekti.
Yapılan yanlıştan dönüleceÄŸini ve ödemenin yapılacağı umudunu taşıyoruz. Okul idareci ve rehber öÄŸretmenlerimize de bu ödemelerin Akademisyenlere ödendiÄŸi gibi en kısa sürede yapılması için talep yazımızı bugün TOGÜ ye gönderdik. Aksi halde onlarca eÄŸitimcinin uÄŸradığı bu maÄŸduriyetin giderilmesi için gereken her türlü çabanın içerisinde olacağız.